Església de Sant Pere

Església parroquial situada als peus de l’antic castell que presideix tot el poble. Va ser construïda entre el 1551 i el 1558 pel mestre d’obres Joan Gibert de Bellpuig, amb pedra del pla del Magre molt proper a Jorba.

Està inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

És d'estil gòtic tardà, auster i massís, amb escasses obertures.

Temple de planta rectangular a l’exterior amb l’excepció de l’absis poligonal (tres costats), més ample que la resta. La nau està alineada en sentit sud-nord,  amb una escalinata davant la façana. L’absis quedi semisoterrat. L’exterior és molt auster, sense gaires elements ornamentals, de manera que visualment hi destaquen els grans carreus. La porta té un cercle en relleu sense gravar. Sobre la porta hi ha un guardapols en forma d’arc flamíger (sostingut per dos querubins) que, al seu torn, té una petita rosassa la nervadura de la qual forma una creu. La façana està rematada amb una línia recta sota la qual hi ha quatre obertures quadrades, semblants a les que hi haurà al llarg de les parets laterals per proporcionar llum a l’interior. Als dos extrems hi ha sengles gàrgoles amb forma de senglar. La coberta és a dues aigües. A la clau d'una de les voltes hi ha l'escut dels Rajadell, senyors del castell a l'època.

Adossat al lateral de ponent, en una línia més enretirada de la façana, hi ha un campanar de torre en planta quadrada amb la coberta atalaiada. Les obertures de la part superior, rematades amb arc de mig punt, deixen veure a la cara meridional una campana i un rellotge.

A l’interior, hi ha un curt nàrtex (sota el cor, sostingut per un arc rebaixat) que dona pas una nau única a la qual s’obren tres capelles a cada banda emmarcades per arcs de mig punt. Passat un graó, hi trobem el presbiteri flanquejat per dues sagristies. En un nivell superior, alineat amb el cor, hi trobem una galeria amb amples obertures en arc de mig punt superposades a cadascuna de les capelles. Si bé l’interior devia estar arrebossat, actualment està repicat deixant l’obra vista, a excepció de la volta de creueria. La coberta de l’absis incorpora tres petxines.

L’any 1936 van ser destruïts els seus retaules, un barroc que presidia l’altar major i un altre d’estil renaixentista, dedicat a Sant Miquel, amb unes notables pintures. Aquest últim provenia de l’església dedicada al mateix sant que hi havia al castell. Havia estat traslladat a la parròquia l’any 1830.

Darrera actualització: 23.01.2024 | 16:02