Jorba acull l’Associació Violes de Roda de Catalunya

Dimecres, 27 d'abril de 2022 a les 12:00

Aquest diumenge es va presentar i celebrar la primera Trobada de Violes de Roda

El passat diumenge, 24 d’abril, al Centre Agrícola Sant Genís de Jorba va ser escenari de la primera Trobada de Violes de Roda. Una jornada que vol ser punt de trobada per a músics d’aquest instrument per crear aliances i teixit cultural.

L’esdeveniment també va servir per presentar l’Associació Violes de Roda de Catalunya creada amb l’objectiu de conèixer la viola de roda, promoure el seu aprenentatge, donar suport als lutiers i impulsar els músics que toquen aquest instrument.

La viola de roda és un instrument de corda fregada format per una caixa de ressonància i una roda de fusta amb una maneta que, quan el músic l’acciona, la fa girar i fregant les cordes produeix el so. El seu origen es troba en l’organistrum, un instrument del segle IX, que era més gran i l’havien de tocar dos músics alhora. Més tard es va modificar la mida de manera que permetés ser tocada per un sol músic. Durant l’època del Barroc va ser un instrument molt popular, fins i tot, al llarg del temps grans compositors com Haydn o Mozart l’han inclòs en algunes de les seves composicions.

Tot i així, la viola de roda va anar quedant desplaçada per altres instruments com el violí, la viola o el contrabaix.

Actualment, però, torna a ser un instrument en auge de música tradicional i popular a tota Europa. A Catalunya hi ha cada vegada més músics que es dediquen a tocar viola de roda. Per aquest motiu, ara l’Associació Violes de Roda de Catalunya s’ha fixat com a objectiu promoure accions per donar-la a conèixer.

La regidor de cultura, Silvia Escura, creu que és un privilegi per Jorba l'arribada d'una entitat com l’Associació Violes de Roda de Catalunya, de gran àmbit, i que de ben segur sumarà en la vida cultural del poble i en la seva dinamització.

Darrera actualització: 27.04.2022 | 16:31

Imatges