Jorba participa en el projecte esTIC+aprop per a combatre l’aïllament social de les persones grans mitjançant les noves eines de comunicació

Dimecres, 2 de desembre de 2020 a les 00:00

El Consell Comarcal, a través del Consell de la Gent Gran de l’Anoia i amb la col·laboració de diferents ajuntaments del territori, entre ells Jorba, han posat en marxa aquesta tardor la iniciativa esTIC+aprop, en el marc del programa de Xarxa de Suport al Voluntariat de l’Anoia.

En el moment actual s’ha detectat, especialment en entorns rurals i urbanitzacions, un creixent aïllament físic de les persones grans i unes consegüents dinàmiques de solitud i aïllament social, incloent també problemàtiques de tipus relacional i de salut.

L’objectiu del projecte, en conseqüència, és formar les persones majors de 65 anys de la comarca en les possibilitats de comunicació i informació que els pot aportar el seu telèfon mòbil o la tauleta, per ajudar-les a pal·liar aquesta soledat no desitjada i sentir-se més acompanyades i informades.

S’hi contemplen tres vessants d’actuació. El tecnològic i formatiu per a fomentar la comunicació amb les persones properes, persones externes o noves i teixit social, alhora que s’adquireix una nova manera d’estimular capacitats, entreteniment i formació; el participatiu, que crea nous espais, produint coneixement intergeneracional, aportant un objectiu a la persona gran per sortir a l’exterior i sobretot, potenciant la socialització i prevenint possibles conseqüències de salut mental i física de les persones grans; i el Social, enxarxant els diferents agents socials del teixit comunitari i promovent la seva col·laboració i cohesió.

El Consell de la Gent Gran de l’Anoia ha impulsat aquest projecte i, vist el bon funcionament del seu desenvolupament a Castellolí, ara es promou per poder-lo dur a terme a altres municipis de la comarca. En aquest moment ja són 9 els municipis de l’Anoia que s’hi han sumat: Argençola, Calaf, Carme, El Bruc, Els Hostalets de Pierola, Jorba, Òdena, Sant Martí Sesgueioles i Santa Maria de Miralles. I també es compta, pel que fa pròpiament a l’activitat formativa amb la gent gran participant, amb la implicació d’entitats socials, juvenils, formatives i amb voluntaris i voluntàries.

Darrera actualització: 02.12.2020 | 17:47