La Conca d’Òdena commemora el dia de l’orgull LGTBI

Dimarts, 15 de juny de 2021 a les 00:00

Amb motiu del 28 de juny, dia de l’orgull LGTBI, els municipis de la Mancomunitat organitzen diversos actes per la visibilització LGTBI i per seguir trencant estereotips vers el col·lectiu. Les activitats, que van arrencar el dia 1 de juny i s’allargaran fins al 12 de juliol, van adreçades sobretot a joves i estan encarades a la prevenció de la LGTBIfòbia a través de dinàmiques i tallers vivencials. Un dels plats forts de la programació és l’exposició “El moviment en imatges” que es podrà veure a la sala d’exposicions a l’equipament MontÀgora i que repassa la trajectòria històrica dels 35 anys del moviment LGBT a Catalunya a través del testimoni de cartells que mostren moments significatius i reflecteixen la importància que ha tingut el moviment associatiu LGBT al llarg d´aquests anys. També es podrà visitar una altra exposició: “Talent Creatiu i Empresa. Disseny i compromís social LGBTI” a l’Escola d’Art La Gaspar.

Per als joves dels diferents municipis de la Mancomunitat s’han organitzat diversos tallers que tenen l’objectiu de visibilitzar el col·lectiu i lluitar contra la LGTBIfòbia. Tindran lloc als municipis de Santa Margarida de Montbui, La Pobla de Claramunt, Igualada, Vilanova del Camí i Castellolí, i cal fer inscripció prèvia. L’Ajuntament d’Òdena ha organitzat diverses accions a la plaça de la Font i també a la piscina municipal com la performance teatral “De veu en veu”, el monòleg d’Ana Polo, una sessió de zumba i el concert de Marina Freixas.

A més es penjarà la bandera LGTBI als balcons dels ajuntaments que aquest 2021 incorpora també, a més del colors de la bandera irisada de l’Arc de Sant Martí, les franges triangulars amb els colors de la bandera trans i els colors marró i negre. Es tracta d’una proposta de Daniel Quasar, activista nord-americà que s’identifica com a demisexual, queer i no binari. Quasar ha agafat la bandera irisada, creada per Baker, i hi ha afegit els colors blanc, negre, marró, celeste i rosa, és a dir, els colors de la diversitat racial i de la bandera trans. Aquest canvi no l’ha fet afegint franges horitzontals sinó que les ha col·locat al lateral esquerra i de forma triangular, per aportar èmfasis d’inclusió i progrés.

A més de penjar la bandera, els Ajuntaments també proposen per aquests dies diverses accions de visibilització amb pintades de bancs i pancartes amb els colors insígnia del col·lectiu o també la decoració de carrers amb la bandera. D’altra banda, les biblioteques municipals facilitaran un expositor amb literatura especialitzada per al préstec.

El Servei d’atenció integral a persones LGTBI (SAI) d’Igualada farà també la presentació del servei als equips de la OAC i Equipaments cívics de l’Ajuntament d’Igualada. Es tracta d’un servei públic i gratuït que dona cobertura al municipi d’Igualada. Es pot demanar cita a través del correu sai@aj-igualada.net

L’agenda completa amb totes les activitats, editada i coordinada des de l’Àrea d’Igualtat i LGTBI de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena, es pot trobar a la web micod.cat, als webs municipals i a les xarxes socials de la Mancomunitat.

 

L’origen del 28 de juny

El Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Trans, Bisexual i Intersexual es commemoren els fets del 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, coneguda com la revolta Stonewall, on per primera vegada es va denunciar la vulneració de drets i la repressió social contra les persones LGTBI. Aquests fets van propiciar que s’escollís aquest dia per commemorar, reivindicar i reconèixer tant la diversitat en l’orientació afectiva i sexual com en la identitat i expressió de gènere. A Catalunya hi va haver la primera manifestació LGTBI l’any 1977 i des de llavors els moviments de base han empès les administracions per aprovar legislació i tirar endavant programes de prevenció i atenció al col·lectiu.

 

La MICOD

La Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena (MICOD) és una associació formada per 7 municipis de la comarca de l'Anoia, tots ells situats a la Conca d'Òdena: Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí. L’entitat va néixer al 2001 per donar serveis de manera mancomunada als diferents municipis que la integren, i té com a objectiu unir esforços i recursos per gestionar serveis d'interès comú en diferents àrees com la promoció econòmica, la igualtat de gènere, serveis d'ocupació, formació i inserció i serveis relacionats amb el medi ambient i la mobilitat, entre d’altres. Enguany celebra els vint anys d’existència.

 

Darrera actualització: 15.06.2021 | 15:46