La MICOD llança una campanya contra l’ús sexista de joguines

Dijous, 16 de desembre de 2021

Que els Reis ens portin igualtat” és l’eslògan de la campanya per conscienciar les famílies perquè no caiguin en estereotips de gènere a l’hora d’escollir els regals

L’Àrea d’Igualtat de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena ha llançat aquesta setmana la campanya “Que els Reis ens portin igualtat!” per fomentar un ús no sexista de les joguines. La MICOD vol conscienciar les famílies perquè tinguin present que els jocs i les joguines eduquen, socialitzen i transmeten valors, i precisament per això cal pensar bé quines idees, rols o estereotips reprodueixen abans d’escollir-les.

Tòpics com ara que el blau és de nens i el rosa de nenes, que les nenes juguen amb nines i cuinetes i els nens a pilota i amb cotxes, o que les nenes volen ser princeses i els nens astronautes, limita la imaginació dels infants, els impedeix créixer lliurament i els transmeten uns estereotips sexistes. És per això que les famílies han d’ajudar els infants a qüestionar-se aquests rols fruit d’una cultura i socialització de gènere masclista, patriarcal, lgtbifòbica i discriminatòria, i educar-los en la igualtat i en la llibertat perquè puguin desenvolupar-se segons el que desitgen i els identifica.

La campanya contra l’ús sexista de joguines, que ha comptat amb la implicació de les regidories d’Igualtat dels Ajuntaments de la MICOD, es difondrà a través de les xarxes socials i en publicitat estàtica en forma de tòtems que estaran instal·lats als set municipis de la Conca d’Òdena.

La campanya també ofereix 5 consells bàsics a les famílies perquè els Reis portin igualtat: ajudar als infants a fer la carta als Reis animant-los a incloure joguines no estereotipades del seu gènere; escoltar els seus desitjos i emocions sense negar-los ni ridiculitzar-los si surten del mandat de gènere; explicar-los que molts anuncis i catàlegs de joguines són discriminatoris i per què; evitar els jocs violents i escollir els que transmeten valors com el respecte, l’empatia i la solidaritat; i buscar articles i joguines que presentin diversitats d’origen i d’identitat.

 

 

La MICOD

La Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena (MICOD) és una associació formada per 7 municipis de la comarca de l'Anoia, tots ells situats a la Conca d'Òdena: Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí. L’entitat va néixer al 2001 per donar serveis de manera mancomunada als diferents municipis que la integren, i té com a objectiu unir esforços i recursos per gestionar serveis d'interès comú en diferents àrees com la promoció econòmica, la igualtat de gènere, serveis d'ocupació, formació i inserció i serveis relacionats amb el medi ambient i la mobilitat, entre d’altres. Enguany celebra els vint anys d’existència.

Darrera actualització: 16.12.2021 | 17:05