La segona fase de la recuperació del Castell de Jorba és finalista dels premis FAD d’Arquitectura

Dimecres, 19 de maig de 2021 a les 12:00

El jurat en destaca l’acurada interpretació i la intervenció mínima, continguda i precisa

Les obres d’adequació paisatgística del recinte emmurallat i la capella del Castell de Jorba és un dels quatre projectes finalistes del premi FAD Ciutat i Paisatge 2021, dins dels premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme que concedeix l’associació ArquinFAD del Foment de les Arts i del Disseny. Creats al 1958, els premis FADes tracta dels guardons més longeus d’Europa en l’àmbit de l’arquitectura i l’interiorisme i un dels més prestigiosos de la península Ibèrica.

El jurat del premi n’ha destacat «l’acurada interpretació de les restes arqueològiques, posades en valor amb una intervenció mínima, continguda i precisa. Uns elements merament utilitaris i funcionals, un mur de pedra necessari per consolidar el pla mirador i una coberta lleugera que protegeix les restes arqueològiques d’una antiga capella adquireixen altres significats en suggerir posicions de referència d’elements del passat, reforçant així la capacitat evocativa del projecte, que estableix una relació sensible amb la història del conjunt a petita escala i un diàleg suggestiu amb la gran escala del paisatge llunyà”.

Jorba competirà amb els itineraris del Banco del Piñeiro a Ribeira (La Coruña), la posada en valor del conjunt de l’illa de la Pietat a la ciutat de Vic, i amb la remodelació de la Plaza de Armas del Ferrol (La Coruña).

L’Ajuntament de Jorba va començar el 2018 les obres de consolidació d’urgència i recuperació de l’accés al castell. Els arranjaments van consistir en la fortificació de les estructures més malmeses i la recuperació de l’accés original, que partia des de l’església parroquial de Sant Pere, així com la construcció d’unes escales d’accés. El 2019 va arrencar la segona fase de les actuacions, amb tasques d’arqueologia i excavacions per  recuperar diferents espais i veure les diferents etapes i usos que ha tingut el castell al llarg de la història.

El castell de Jorba, Bé Cultural d’Interès Nacional, està situat al turó del Puig de la Guàrdia i està documentat per primera vegada el 960. Les obres han permès la recuperació de guixos decorats que haurien format part del revestiment, i artesanats d’alguna sala noble d’època moderna. Algunes decoracions contenen símbols que coincideixen amb l’actual escut de Jorba.

Darrera actualització: 19.05.2021 | 12:07

Imatges