L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha declarat l'alerta per sequera hidrològica de l'aqüífer de Carme Capellades.

Divendres, 27 de maig de 2022 a les 00:00

L'aqüífer de Carme Capellades s'ha situat en el llindar de 322 metres per sobre del nivell del mar, aquest fet permet la declaració, segons el Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera.

Així, davant aquesta situació d'alerta es recuperen les limitacions i restriccions als diferents usos que s'abasteixen de les xarxes d'aigua potable.

Pel que fa als usos urbans, hi ha limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d'omplir fonts ornamentals, la neteja de carrers i la limitació en l'ompliment de piscines. A més, hi ha una limitació del consum global d'aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia. Els municipis que, un cop aplicades les limitacions particulars, presentin dotacions en alta superiors a aquesta, hauran de prendre mesures addicionals per garantir que no se supera aquest llindar. Les empreses operadores hauran de comunicar a l'ACA, amb caràcter mensual o trimestral (en funció del seu volum), les dades de volums subministrats a cada municipi i els volums captats.

A més, la resta d'usos hauran de reduir els seus consum en funció del tipus. Així, la reducció serà d'un 25% en el reg agrícola, d'un 10% en els usos ramaders, d'un 5% en els industrials, d'un 30% en els usos recreatius que impliquin reg i d'un 5% pel que fa a altres usos recreatius.

En total, són 15 els municipis afectats per aquesta mesura, 14 de la comarca de l'Anoia i un de l'Alt Penedès: Vilanova del Camí, Vallbona d'Anoia, la Torre de Claramunt, Santa Maria de Miralles, Santa Margarida de Montbui, la Pobla de Claramunt, Orpí, Òdena, la Llacuna, Jorba, Igualada, Carme, Capellades, Cabrera d'Anoia i Mediona.

El Pla de Sequera estableix que, en cas que sigui possible, les unitats que se situïn en l’escenari d’alerta puguin emprar fonts d’aigua alternatives per garantir les demandes i alentir així el descens de reserves. En el cas de l’aqüífer de Carme Capellades es defineixen mesures per coordinar les extraccions de l’aqüífer amb la captació provinent del sistema Ter-Llobregat. Per tant, mentre duri la situació d’alerta, els municipis que disposin d’una connexió a aquest sistema reduiran les seves extraccions de l’aqüífer, d’acord amb el pla, i incrementaran el consum d’aigua de la xarxa Ter Llobregat.

Darrera actualització: 27.05.2022 | 18:35