L'Ajuntament engega la segona fase de les actuacions al Castell de Jorba

Dimarts, 8 d'octubre de 2019 a les 00:00

Les intervencions arqueològiques i arquitectòniques permetran l’accés a nous espais i faran més completes les visites

L'Ajuntament de Jorba ha començat la segona fase de les actuacions del Castell de Jorba. D'una banda, es fan tasques d'arqueologia i excavacions per a recuperar diferents espais i veure les diferents etapes i usos que ha tingut el castell al llarg de la història. I de l'altra, de cara a les visites guiades, també s'estan adequant els espais per poder fer-les més completes, i es podrà visitar el que havia estat la capella. També s'està treballant en la consolidació del mur exterior de la vessant sud i la paret de l'església.
La Diputació de Barcelona està finançant aquesta segona fase d'actuació al Castell de Jorba, amb 200.000 euros: 155.000 euros destinats a la intervenció en si i 45.000 euros més per a la intervenció arqueològica.
Des del cap de setmana del 5 d'octubre, el camí del castell està tancat per la represa de les intervencions, i també s'han suspès les visites guiades mensuals. Un cop acabades les actuacions es podrà visitar cada segon diumenge de mes.

La primera fase
L'any passat es va dur a terme una primera fase de les obres de consolidació d’urgència i recuperació de l’accés al castell. Els arranjaments van consistir en la fortificació de les estructures més malmeses i la recuperació de l’accés original, que partia des de l’església parroquial de Sant Pere, així com la construcció d’unes escales d’accés.
El municipi de Jorba forma part del programa «Anoia, terra de castells», engegat pel Consell Comarcal de l’Anoia en el marc del projecte d’Anoia Turisme i que té com a objectiu promocionar les fortificacions de la comarca a través del desenvolupament de campanyes promocionals i elements de difusió i informació per als visitants.
El castell de Jorba, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, s’eleva al turó del Puig de la Guàrdia i està documentat per primera vegada el 960. Les obres han permès la recuperació de guixos decorats que haurien format part del revestiment i artesanats d’alguna sala noble d’època moderna. Algunes decoracions contenen símbols que coincideixen amb l’actual escut de Jorba.

Darrera actualització: 08.10.2019 | 20:30

Imatges