Església de Santa Maria de Sala

Per anar a l’església de la Sala ho farem agafant l’antic traçat de la N-II fins arribar vora una guixera. D’allà surt el camí que ens hi portarà. És una església de la qual ja tenim referències l’any 960. Des dels inicis va estar molt vinculada als senyors de Jorba.

Aquesta església es trobava en el domini del castell de Jorba, del qual trobem referències ja des de l’any 960.

Tot i que l’any 1012 quan l’abat Guitard estableix al sacerdot Guadall la meitat del castell de Clariana, que afrontava a tramuntana amb una vila coneguda amb el nom de la Sala (ipsa vila de Sania), sembla segur que no es tracta del lloc on trobem l’església de Santa Maria de la Sala. Aquesta afirmació esta corroborada, l’any 1185, en el testament de Guerau de Jorba i la seva muller Taurina, en el qual s’afirma que el lloc on s’aixecà l’església era una sala dels senyors de Jorba. Els esposos, en aquest document, realitzen una dotació a l’església que s’acabava de construir, deixen unes terres i unes rendes, a més d’objectes litúrgics (llibres, un calze, una creu de plata, canelobres daurats, vestits litúrgics, ornaments d’altar) i ordenen que es mantingui un capellà que hi celebri missa diària mentre es resideixi a la “sala nostra de Iorba”.

L’església s’esmenta de nou el 1313, en un testament de Pere Sala. Al segle XIV, posseïa un custodi o ermità, que habitava en una casa annexa i que era elegit pel Batlle i els regidors de Jorba. Aquesta situació va perdurar fins l’any 1823.

Al llarg del temps, l’església va rebre diverses deixes per tal de mantenir-la en bon estat de conservació. Així trobem aportacions dels feligresos els anys 1415, 1609, 1612, 1704, 1715, 1744 i 1802.

L’edifici presenta en l’actualitat, un bon estat de conservació.

Darrera actualització: 21.04.2017 | 12:36